Lenteconcerten

Concerten afgelast

In overleg met de KU Leuven hebben wij helaas moeten beslissen dat onze Lenteconcerten niet kunnen doorgaan op 2 en 3 april omwille van de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het virus COVID-19. We vinden dit uiteraard zeer jammer maar de gezondheid van onze leden en de gemeenschap heeft natuurlijk prioriteit.

Betaalde tickets zullen we, indien gewenst, terugbetalen.

Als je vragen hebt kan je altijd mailen naar info@usoleuven.be of ons een berichtje sturen via onze Facebook- of Instagrampagina

Concert Make-A-Wish

Op 30 April gaven we samen met Make-A-Wish en de Koningin Elisabethzaal de kans aan Aude om te soleren met een volledig symfonisch orkest. Jammer genoeg zijn we genoodzaakt de huidige maatregelen omtrent het COVID-19 virus ons dit concert uit te stellen tot 28 april 2021.

Had je al tickets gekocht? Dan zal je gecontacteerd worden door de Elisabethzaal om te bekijken of je de tickets wil behouden voor de nieuwe datum.

Het USO

Het Universitair Symfonisch Orkest van de KU Leuven werd opgericht in 1962. Het orkest bestaat volledig uit studenten die hun passie voor muziek willen delen en elke woensdagavond samenkomen om te musiceren. Elk academiejaar speelt het USO onder leiding van dirigent Edmond Saveniers twee programma’s in Leuven.
In november trekt het orkest er bovendien steevast samen op uit: we hebben het hier over de befaamde concertreis. Op deze reis wordt er veel gerepeteerd en geconcerteerd. Daarop volgt steeds een concertreeks in het goede oude Leuven. 
In het tweede semester speelt het orkest een lenteprogramma in Leuven; rond deze tijd kan je ons ook nog vinden op een concert op verplaatsing. Zo speelde het USO in het verleden reeds in het Kursaal in Oostende, het Concertgebouw in Brugge en op talrijke andere locaties. 
Naast een orkest is het USO natuurlijk ook een studentenvereniging: Muzikale en minder muzikale nevenactiviteiten vullen de wekelijkse repetities aan en zorgen voor een leuke en studentikoze groepssfeer. 

Dirigent

Edmond Saveniers behaalde aan het Lemmensinstituut te Leuven het Laureaatdiploma orgel en Muziekopvoeding, de Prijs Lemmens-Tinel (virtuositeit orgel en compositie) en aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen de eerste Prijs Orkestdirectie en het Hoger Diploma Orkestdirectie. Ondertussen verkreeg hij ook de Prijs Annie Rutzky. Zijn voornaamste docenten waren Kamiel D’Hooghe (orgel), Matty Niël en Willem Kersters (compositie) en Fernand Terby (orkestdirectie).
Hij debuteerde in 1979 aan de Vlaamse Kameropera te Antwerpen, en was vanaf 1980 tot 1988 aan de operahuizen van Antwerpen en Gent als dirigent verbonden en verleende zijn medewerking aan radio- en televisieopnamen van de BRTN, de NOS, de ORF en de Japanse Televisie. Hij begeleidde balletten met het Nationaal Ballet in het Muziektheater te Amsterdam en dirigeerde opera te Coburg. Hij maakte in 1990-91 drie tournees naar Japan met o.m. het concert voor de kroning van de Japanse Keizer in 1990.
Edmond Saveniers heeft orkestdirectie en orkestsamenspel gedoceerd aan het Lemmensinstituut te Leuven, en leidde het symfonisch orkest van het Instituut. Als hoofdvakdocent orkestdirectie was hij regelmatig te gast in de conservatoria van Maastricht en Tilburg. Tevens leidt hij het Universitair Symfonisch Orkest van de Katholieke Universiteit Leuven, waarmee hij concertreizen ondernam naar Hongarije, Denemarken, Frankrijk, Engeland, Tschechië, Italië, Nederland en Bayern.

Studies over de tempi bij Beethoven brachten hem op een nieuwe visie i.v.m.de uitvoeringspraktijk van deze muziek. In deze visie bracht hij eind 1995 de pas ontdekte kamermuziekversie van het 4° Klavierconcerto in Tilburg/Nederland in wereldpremière. In 1996 richtte hij het orkest Marsyas op, waarmee hij zijn visie op de orkestmuziek verder gestalte geeft. Recent nam hij voor het label Phaedra een CD met uitsluitend Belgische muziek op in Brno.

Zijn repertoire bestrijkt vele genres. Hij dirigeert zowel opera en operette als musical, symfonische muziek, filmmuziek, oratoria, concerti voor solo en orkest, enz., zowel met hedendaagse als met authentieke instrumenten. Zijn repertoire gaat van de barok tot de meest avant-garde. Hij heeft verschillende creaties op zijn naam.